ΓΕΡΟΥΛΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Η ιστορία του Γερουλάκειου Ιδρύματος Υποτροφιών και της κλινικής Γερουλάκου, χαρακτηρίζεται από την αγάπη για την ιατρική, την καινοτομία και την κοινωνική προσφορά .
Ιδρυτής και πρωτοπόρος της εποχής του, ο Δημήτριος Γερουλάκος σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό ως Αξιωματικός του θωρηκτού Αβέρωφ, και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του πλωτάρχη. Έτσι μπόρεσε να χρηματοδοτήσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αυστρία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και να φτιάξει την πρώτη του κλινική στην Σπάρτη.
Η δεύτερη κλινική, γνωστή ως “Κλινική Γερουλάκου” φτιάχτηκε το 1938 από Αμερικάνους νοσοκομειολόγους αρχιτέκτονες και λειτούργησε ως Γενική Χειρουργική Κλινική. Το 1957 ολοκληρώθηκε η επέκταση της που περιλάμβανε γυναικολογικό. ακτινολογικό τμήμα, και τμήμα ΩΡΛ. Η κλινική λειτούργησε μέχρι το 1996. Τα τμήματα αυτά διεύθυναν και λειτουργούσαν ο αδερφός του ιδρυτή, γενικός χειρούργος Κωνσταντίνος Γερουλάκος με την σύζυγο του Δώρα Γερουλάκου η οποία με ειδική άδεια είχε και εξασκούσε μέχρι το 1965 είχε δυο ειδικότητες αναισθησιολόγου και ακτινολόγου, ο ΩΡΛ Χρήστος Σταματάκος και ο μαιευτήρας Νίκος Τροχάτος.
Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της τη διοικητική και λογιστική υποστήριξη είχε η άξια αδερφή των ιδρυτών της Πολυχρονία Γερουλάκου που κατοικούσε μέσα την Κλινική
Η Κλινική Γερουλάκου δεν ήταν η πρώτη, ούτε η μοναδική, αλλά η πιο μεγάλη και πιο σύγχρονη στην Σπάρτη και στον νομό Λακωνίας.
Σε αυτό το κτήριο για πρώτη φορά στο νομό Λακωνίας εφαρμόστηκε γενική αναισθησία και εγκαταστάθηκε σύγχρονος ακτινολογικός εξοπλισμός, ο οποίος περιλάμβανε και τον πρώτο στην Ελλάδα πρωτόγονο μεν αλλά για την εποχή πρωτοποριακό, τομογράφο.
Όλος ο εξοπλισμός της κλινικής εισήχθη προσωπικά από τον Δημήτριο Γερουλάκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήταν ο πρώτος χώρος στην Λακωνία όπου πραγματοποιούνταν μεταγγίσεις αίματος.
Επιπλέον ένα μεγάλο διάστημα κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου ήταν το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στον νομό Λακωνίας.
Η κλινική ήταν το μόνο κτήριο στον Νομό Λακωνίας εκείνη την εποχή που διέθετε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος αυτόματου μεταγωγής σε περίπτωση διακοπής από την ΔΕΗ.
Το χειρουργικό προσωπικό, οι δυο αδερφοί Κωνσταντίνος και Δημήτριος Γερουλάκος έκαναν όλων των ειδών τις χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι την ίδρυση του γενικού κρατικού νοσοκομείου Σπάρτης. Ορθοπεδικές, ουρολογικές, γυναικολογικές, θωρακοχειρουργικές, κρανιο-εγκεφαλικές και γναθοπροσωπικές.
Στις αρχές της δεκαετίας του 70 προστέθηκαν στην χειρουργική ομάδα οι έμπειροι χειρουργοί Δημήτρης Καραγκιουλές και ο Πάνος Παπαδάκος που παρέμειναν μέχρι το κλείσιμό της .
Η τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί από την Κλινική Γερουλάκου κληροδοτήθηκε από αυτούς τους ιατρούς στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, όταν το 1965 ο Κωνσταντίνος Γερουλάκος ανέλαβε την ίδρυση, την οργάνωση και τη διεύθυνση της χειρουργικής κλινικής , ο Χρήστος Σταματάκος της ΩΡΛ κλινικής και ο Νίκος Τροχάτος της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής του τότε νέο-ιδρυθέντος Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης..
Το ίδρυμα Υποτροφιών Γερουλάκου ιδρύθηκε μετά τον θάνατο του Δημήτριου Γερουλάκου με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Γερουλάκο. Ακολούθησαν η Δώρα Γερουλάκου με σημερινό πρόεδρο το Μενέλαος Γερουλάκο.
Από την ίδρυση του έχει προσφέρει 6ετής υποτροφίες σε 74 φοιτητές από τον Νομό Λακωνίας.
Από το 2010-2020 το ίδρυμα ανέλαβε ένα μεγάλο και δαπανηρό πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης της ακίνητης περιουσίας του και πλέον η ιστορική κλινική, στεγάζει την τοπική μονάδα υγείας, το κέντρο υγείας Σπάρτης, την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και το παράρτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.
Είναι χαρά του ιδρύματος να αξιοποιείται ιατρικώς το κτίριο της πρώην Κλινικής Γερουλάκου, στεγάζοντας ξανά σημαντικές ιατρικές υπηρεσίες της Σπάρτης.
Από το 2021 το Γερουλάκειο Ίδρυμα ξεκίνησε να χορηγεί ξανά υποτροφίες και το 2022 έχει συνολικά 4 νέους υποτρόφους. Το ίδρυμα προωθεί την αριστεία στην Λακωνία, υποστηρίζοντας τις σπουδές των νέων φοιτητών.
Οι υποτροφίες μέχρι το 2010 ήταν 2000 ευρώ ανά έτος για κάθε φοιτητή και από το 2021 είναι 3.000 ευρώ ανά έτος.
Η ιατρική παράδοση της οικογένειας Γερουλάκου και η πρωτοπορία της στην ιατρική συνεχίζεται από τον Γεώργιο Γερουλάκο καθηγητή της Αγγειοχειρουργικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο.
Η κοινωνική προσφορά του ιδρύματος είναι σημαντική για τον Νομό Λακωνίας την οποία στηρίζει με συνέπεια και συνέχεια από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.